Η μονάδα Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας του ΨΝΑ προσκαλεί τους Jaako Seikkula, John Shotter & Peter Rober στην Αθήνα και διοργανώνει ημερίδα την Παρασκευή 16/12/2011 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΨΝΑ (Λεωφ Αθηνών 374, Χαϊδάρι) με τίτλο: “Άτομο και Σύστημα: Κοινωνικές Παράμετροι & Κλινικές Εκφράσεις”.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
9.00 -9.30 Χαιρετισμοί
9.30-10.15 John Shotter: Από την «ενδο» στη «δια»-δραστική σκέψη και πράξη… η διαλογική πρακτική
Συντονίζουν: Χ. Πανέτας, Β. Πομίνι
10.15-12.00 Jaakko Seikkula: Παρουσίαση της προσέγγισης του Ανοιχτού Διαλόγου
Σχολιασμός: John Shotter
Συντονίζουν: Κ. Μάτσα, Δ. Μαγριπλής
12.00-12.30 Διάλειμμα-καφές
12.30-14.00 Peter Rober: Οικογενειακά Μυστικά και η διαδικασία της επιλεκτικής αποκάλυψης (παρουσίαση ταινίας και διάλογος με τους John Shotter και Jaakko Seikkula)
Συντονίζουν: Δ. Γεωργιάδης , Κ. Θεοδωράκη
14.00-15.00 Διάλειμμα- γεύμα
15.00-16.30 Ομάδες εργασίας
Συντονίζουν: Γ. Παπαδόπουλος, Ν. Μαρκέτος, Α. Κατή
16.30-17.00 Διάλειμμα–καφές
17.00-18.00 Κλείσιμο: Jaakko Seikkula, John Shotter, Peter Rober
Συντονίζουν: Β. Τομαράς, Κ. Χαραλαμπάκη
Ο Jaakko Seikkula Ph.D. είναι Καθηγητής Ψυχοθεραπείας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Jyvaskyla της Φιλανδίας.
Για τη λέξη (και επομένως για ένα ανθρώπινο ον)
δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομερό
από την έλλειψη απόκρισης
Mikhail Bakhtin
Η οργάνωση της αντιμετώπισης ασθενών μέσω του Ανοιχτού Διαλόγου εστιάζει στην οικοδόμηση ενός διαλόγου στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ των συμμετεχόντων με τη δημιουργία νέων λέξεων, μιας νέας συνδυασμένης γλώσσας για την ψυχωτική εμπειρία, που μέχρι τότε δεν είχε μπει σε λέξεις. Ο ασθενής, η οικογένεια και το κοινωνικό δίκτυο συμμετέχουν από την αρχή στενά στη θεραπεία, η οποία στηρίζεται σε επτά αρχές: άμεση βοήθεια, προοπτική κοινωνικού δικτύου, ευελιξία και κινητικότητα, ευθύνη, ψυχολογική συνέχεια, ανοχή της αβεβαιότητας, διαλογικότητα. Το να μοιράζονται τις πληροφορίες για τον ασθενή και για την κατάσταση αυξάνει την ασφάλεια στους ανθρώπους που παρατήρησαν το πρόβλημα, αλλά και τη συνοχή από την πλευρά του ασθενούς.
Ο John Shotter είναι Επίτιμος Καθηγητής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire στις ΗΠΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης στο Center for Philosophy of Natural & Social Science (SPNSS), London School of Economics στο Λονδίνο.
Η αυθόρμητη απόκριση στις συνυφασμένες πλευρές της ρέουσας επικοινωνιακής δραστηριότητας όπου είμαστε βυθισμένοι, μας επηρεάζει το ίδιο (αν όχι περισσότερο) με τις ρέουσες δραστηριότητες που συμβαίνουν γύρω μας, όπως κι εμείς τις επηρεάζουμε. Τα αποτελέσματα αυτών των συνυφασμένων δραστηριοτήτων είναι πάντα δημιουργικά, πάντα αναδυόμενα. Θα συζητήσω: πώς θα είναι η σκέψη μας εάν πρέπει να υπάρχει μέσα σε έναν τέτοιο “ρευστό χώρο”, μέσα στον οποίο δεν είμαστε πάγια και πεπερασμένα “πράγματα”, κάτι που θα σήμαινε ότι η επιλογή μας θα περιοριζόταν σε αυτά που θα ορίζαμε ως ”πράγματα”;
O Peter Rober είναι Κλινικός Ψυχολόγος, Καθηγητής Θεραπείας Οικογένειας και Ζεύγους στο Πανεπιστήμιο UZ Leuven στο Βέλγιο.
Βασισμένοι στην ανάλυση μας της ολλανδικής ταινίας ντοκιμαντέρ “Familiegeheim” (Οικογενειακό Μυστικό), συζητάμε για κάποιους τρόπους με τους οποίους η έννοια της “επιλεκτικής αποκάλυψης” μπορεί να συλλάβει καλύτερα την πολυπλοκότητα της έννοιας της οικογενειακής μυστικότητας, περισσότερο από ότι η έννοια του ”οικογενειακού μυστικού”.
Είσοδος ελεύθερη
Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση
Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης
για περισσότερα, μπορείτε να δείτε το αρχείο.
Discover more from Γιώργος Κεσίσογλου (PhD)
Subscribe to get the latest posts sent to your email.