“Κριτικές Θεραπείες στη Θεωρία και την Πράξη: Εννοιολογικό Αρχείο”
Ποιο είναι το #λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν οι κριτικές τάσεις στις ψυχοθεραπευτικές πρακτικές; Πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι #έννοιες δημιουργικά στη θεραπευτική πρακτική; Και ποιες είναι οι διαμορφωμένες – ή/και υπό διαμόρφωση – #κριτικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που στέκονται στη θεωρία και την πράξη “αντί-”, “πλάι” αλλά και παραδίπλα στα “κυρίαρχα” είδη ψυχοθεραπείας; Αυτά είναι μερικά από τα #ερωτήματα που υποκινούν αυτό τον συλλογικό τόμο, ο οποίος φιλοδοξεί να συνθέσει ένα ανοιχτό και υπό διαμόρφωση αρχείο κομβικών εννοιών για μια δημιουργική-κριτική θεραπευτική πρακτική.
Στην παράδοση των εγκυκλοπαιδειών, των λεξικών, ή των τόμων που εννοιολογούν λέξεις-κλειδιά (ενδ. Parker, 2017· Thompson, Frisch & Ο’ Connor, 2016· Williams, 1985), ανοίγουμε (ανορθόδοξα;) στην ευρύτερα κοινότητα των θεραπευτών ένα κάλεσμα για συμμετοχή με σύντομα κείμενα (500-1000 λέξεις), τα οποία θα πραγματεύονται μια έννοια από τις ακόλουθες που προτείνουμε, διαπνεόμενα από έναν κριτικό προσανατολισμό.
Πρόθεσή μας είναι αυτές οι επεξεργασίες να συνθέσουν έναν συλλογικό #αρχείο σε ηλεκτρονική μορφή (e-book), ελεύθερης πρόσβασης, o οποίος να αποτυπώνει τη ζωντανή πολυφωνική συζήτηση της κοινότητας των ελληνόφωνων θεραπευ(ρι)ών που πειραματίζονται στην πρακτική, με κριτική ευαισθησία στα θέματα πολιτικής, ανισοτήτων, ικανοτήτων, κοινωνικού φύλου, φυλής και τάξης.
Στο ίδιο πνεύμα με το τεύχος που επιμεληθήκαμε πρόσφατα, επιδιώκουμε οι επεξεργασίες των εννοιών να τέμνουν εγκάρσια τον περιορισμένο χώρο του δοκιμιακού – ακαδημαϊκού αλλά και του εγκυκλοπαιδικού λόγου· μας ενδιαφέρει να φιλοξενήσουμε υβριδικά κείμενα, συμμείξεις αφηγήσεων, ιστοριών και (αντι)θέσεων, τα οποία θα χαρτογραφούν ένα “λοξό” πεδίο, απέναντι στους κυρίαρχους ψυχο- λόγους και πρακτικές της “θεραπείας”. Γνωρίζουμε ότι οι αφηγηματικές συνθέσεις θεωρίας και πράξης στις διάφορες ψυχοθεραπευτικές πρακτικές είναι διλημματικές και υπό συνεχή διαμόρφωση, ιδιαίτερα μετά από τις αλλαγές που έχουν συμβεί σε προσωπικό, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό επίπεδο μετά την έναρξη της Πανδημίας και σε έναν κόσμο όπου οι κρίσεις εμπλουτίζονται καθημερινά (Πόλεμος, ανισότητες, συνεχόμενη οικονομική κρίση). Όλα τα παραπάνω επιδρούν στη δική μας ανάγκη να μιλήσουμε μεταξύ μας για τα όρια και τις προοπτικές των κριτικών ψυχοθεραπειών σε όλη τη συνθετότητά τους και πέρα από μια αφήγηση που γίνεται με όρους ομοιοτήτων ή διαφορών.
Προσκαλούμε συμβολές που να συνθέτουν δημιουργικά (δι)επιστημονικές θεωρίες/βιβλιογραφίες με τη χρήση παραδειγμάτων (κλινικών βινιετών ή άλλων), αλλά και ιστορικών γενεαλογιών σχετικά με τις λέξεις-κλειδιά. Καλωσορίζουμε τον πειραματισμό, την ανοιχτότητα, τις φωνές των άμεσα ενδιαφερόμενων, των μη-ειδικών, των δημιουργικών πνευμάτων.
Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε ορισμένα παραδείγματα εννοιών προς επεξεργασία που προτείνουμε:
#αναστοχασμός, #αποικιοποίηση, #βία, #βιοπολιτική, #γονικός ρόλος, #διάλογος, #διαφορετικότητα, #εξουσία, #ευθύνη, #ζευγάρια/α, #ηθική, #θηλυκότητα/ες, #ίδρυμα (-οποίηση, -ισμός, απο-), #κανονικότητα (ετερο/ομο), #κουήρ, #Λόγος – συστήματα λόγου, #μαρξισμοί, #μαρτυρία, #μητρότητα, #νευρώσεις, #οριοθέτηση, #παιδί, #πανικός, #προνόμια, #ρεπερτόρια, #σχέσεις, #Σεξ, #τοποθέτηση, #φοβίες, #φωνές, #Χώρος, #ψυχισμός, #ψυχολογικοποίηση