Winter Lab (13-15/12/24): ένας μικρός απολογισμός

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε βρεθήκαμε με αγαπητές/αγαπητούς συναδέλφ@ς και πειραματιστήκαμε στο Winter Lab που για πρώτη φορά έγινε στο χώρο του γραφείου.

Στόχο είχε να διερευνήσουμε πρακτικά τη χρήση και τις λειτουργίες ενός εργαλείου που αναπτύσσω σιγά-σιγά τα τελευταία 2 χρόνια, για την εξερεύνηση των συν-αισθημάτων ως μιας σχεσιακής πρακτικής. Το τελευταίο του όνομα είναι το “Συν-αισθηματικό Πλάτωμα“. Φανερές οι επιρροές από τον Bateson και τον Deleuze!

Το εργαλείο προστατεύεται από άδεια Creative Commons, By Attribution

Σε αυτό το post θα επιχειρήσω ένα σύντομο απολογισμό του τι κάναμε αυτό το ΠΣΚ, προκειμένου να καταγραφεί και η εξέλιξη αυτού του εργαλείου.

Αρχικά, ο πρόχειρος τίτλος ήταν το “Τζένγκα των συν-αισθημάτων” και είχε δημιουργηθεί βάφοντας και ονοματίζοντας τα τουβλάκια ενός παιχνιδιού με το ίδιο όνομα. Αποτελείται από 45 τουβλάκια, ως αρχική μορφή (vol1) και στόχο είχε να αποτελεί ένα σχεσιακό παιχνίδι, όπου κατασκευάζεται μια μορφή, ένας σχηματισμός από τα τουβλάκια, που αντιστοιχεί στην αισθητική αποτύπωση ενός συν-αισθηματικού επεισοδίου, όπως έρχεται στη συνεδρία από τ@ θεραπευόμεν@.

Το ΣΚ αυτό λοιπόν, συζητήσαμε τη θεωρητική πλαισίωση και τις αρχικές δοκιμές του Πλατώματος, και στη συνέχεια προχωρήσαμε στη διεύρυνσή του, αποφασίζοντας σε επιμέρους ομάδες τις αναγκαίες προσθήκες, που κατέληξαν να είναι 22, οπότε το εργαλείο διευρύνθηκε στις 67 έννοιες/τουβλάκια (vol2).

Στη συνέχεια, στρωθήκαμε στη δουλειά, προκειμένου να παράγουμε τα εργαλεία για όλ@ τ@ συμμετέχοντ@. Πολύ βάψιμο:

Πολύ γράψιμο και δημιουργία ομάδων!

Μετά βέβαια, ήρθε η ώρα να το δοκιμάσουμε, όπου εκεί σε ζευγάρια και μικρότερες ομάδες, πειραματιστήκαμε και αυτοσχεδιάσαμε με το εργαλείο, με τις ερωτήσεις διερεύνησης και ανάδυσης των σχηματισμών.

Δεν θα ενθέσω εικόνες από αυτό, καθώς αφορούν θεραπευτικές επεξεργασίες και προσωπικά δεδομένα.

Αλλά η αίσθηση και ο αναστοχασμός από μένα και από τ@ συμμετέχοντ@ ψυ, σε αυτό τον πρώτο πειραματισμό, ήταν ότι ήταν πολύ πλούσιο και γόνιμο το υλικό και η μέθοδος διερεύνησης.

Χρειάζεται να επαναλάβω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μου στα άτομα που συμμετείχαν στο σεμινάριο, που εμπιστεύτηκαν τον χρόνο τους για να πειραματιστούμε και να διερευνήσουμε κάτι καινούριο.

Στο επόμενο διάστημα, θα συνεχίζουμε να ραφινάρουμε τα πλατώματα, τη μέθοδο, τις ερωτήσεις και θα ακολουθήσουν και άλλα εργαστήρια, ίσως και ένα summer school!


Discover more from Γιώργος Κεσίσογλου (PhD)

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.